ARTICLES

Tulilintu (1.2.79)

Siouxsie & Banshees

Siouxsie & Bansheelta ilmestyi tässä jokin aika sitten heidän ensimmäinen pitkäsoittolevynsä nimeltä "SCREAM" mutta koska en ole vielä saanut kuulla tuota levyä, on kai parasta jättää sen selostus seuraavaan kertaan.

Nyt heitän tässä kuitenkin pienä historiaa bändin vaiheista. On nimittäin niin että Steven Severin (basisti) ja Siouxsie Sioux ovat koko yhtyeen alku ja juuri. He tapasivat toisena ensimmäisen kerran vuonna 1974 eräässä Roxy Musicin konsertissa. Molemmat huomasivat diggailevansa samanlaista musiikkia, kuten nyt esim. Roxya, New Your Dollseja Bowieta ja Iggy & Stoogeseja. Heistä tulikin läheiset ystävät. Siouxsiesta muutamine ystävineen on muuten lähtöisin se eräs punk-muoti seksi-nahkaasuineen ja sotamaalauksineen. Nykyisin Siouxsiessa on tyyliä, eikä hän mielellään puhu tuosta "muodista". Niin tosiaankin. Myöhemmin siitä tuli muoti-ilmiä, mutta silloin vuonna -76 niin pukeutuivat vain innokkaimmat Sex Pistols fanit. Severinen kamuihin kuului noihin aikoihin mm. Billy Idol ja tämä Sex Pistols-diggariporukka nähtiin aina siellä missä Pistolsit esiintyivät. Islingtonin keikalla erään valokuvaajan linssiin osui yleisön joukosta Siouxsie ja Severin, ja pian levisi lehdistöön kuva heistä ja teksti: kaksi tyypillistä punkrokkaria. Siouxsiella oli tietenkin päällään sex-asu ja silloista tilannetta hän kuvaili myöhemmin: "Lehtimiehet eivät olleet kiinnostuneita mistään todellisesta jota juuri oli tapahtumassa, ne kirjoittelivat ja kuvasivat vain sivuseikkaja ja kärjistivät kaiken negatiivisesti."

Ensimmäisen keikkansa SIOUXSIE & BANSHEES teki 100 CLUBilla syyskuussa -76 kokoonpanolla, jossa oli Sid Vicious rummuissa ja Severin bassossa. Se oli kaikille ensimmäinen yleisön edessä tehty esiintyminen. Siouxsie oli pukeutunut mieheksi. Akti kesti 20 minuuttia, ja päättyi melkoiseen kaaokseen ainakin soittajien taholla.

Sen jälkeen tapahtui monenlaista. Sid Vicious meni Pistolseihin ja The Banshees sai Kenny Morrisin rumpuihin sekä P.T.Fentonin kitaraan. Fenton ei kuitenkaan ollut oikea mies bändiin, vaan aiheutti kaikenlaisia vaikeuksia sekä musiikillisesti että muutenkin. Fenton nimittäin rakasti hakaristikäsivarsinauhoja ja muuta shokeeraavaa. Bändi leimattiin lehdistössä natseiksi. Fenton saikin potkut yhtyeestä ja tilalle tuli John McKay joka toi piristävää uutta tuulta Bansheeshen. McKay suunnitteli muuten esim. sen itämaisen kitarariffin "Hong Kong Gardeniin". Fenton käytti soittaessaan hyvin tavallisia ratkaisuja kun taas McKaylla on mielikuvitusta ja kokeilunhalua yllinkyllin mukana.

Nykyinen kokoonpano on ollut yhdessä nyt noin puolitoista vuotta, ja he ovat löytäneet mielestään oman linjansa. The Banshees on siis: Siouxsie Sioux (voice)/Steven Severin (bass)/Kenny Morris (drums)/John McKay (guitar). Viime kesänä Siouxsie & The Banshees teki vihdoin sopimuksen levy-yhtiö Polydorin kanssa, ja heti tehtiin kaikkien aikojen ensimmäinen S & B-single "Hong Kong Garden/Voices" joka on todellinen täysosuma. Hong Kongin rytmi on jännän itämainen ja Siouxsie laulaa jumalaisesti. Voices on myös hieno kappale kaikessa koruttomuudessaan. Suurimmalla osalla piisiä kuuluu ainoastaan Siouxsien laulu sekä Severinin hidas kitarointi. Todella vaikuttava juttu. "Voices on the air......"

Siouxsie & The Banshees on aivan omaa luokkaansa, eikä sitä voi lokeroida mihinkään tyylisuuntaan kuuluvaksi. Sen musiikkia voisi kai kutsua vaikka individualistiseksi.

Siouxsie: "Ainoa varteenotettava yhtye meidän lisäksemme tällä hetkellä näyttää olevan The Slits (joka oli ennen tyttöbändi, mutta nykyisin Slitseissä vaikuttaa yksi mieskin.... Slits ei ole vielä levyttänyt/lat.huom.), he eivät nimittäin pidä rock 'n' rollista, kuten on myöskin meidän laita."

NMEn Julie Burchill haukkui "The Screamin" marraskuussa aivan lyttyyn. Hänen mielestään Sioux on poseeraaja ja muutenkaan häntä ei miellytä tytön ulkonäkö ja bändin musiikki. Lupaan palata asiaan! Kyllä.

mika junna 2.1.1979


Contributed by Jari Kuosa.


Back to Articleswww.untiedundone.com